Thursday, January 3, 2013

Ce este Veganismul?




Veganismul este o dietă și un stil de viață care caută excluderea folosirii animalelor pentru mâncare, îmbrăcăminte, sau orice alt scop. Cel mai comun motiv pentru a fi vegan este angajamentul etic sau convingerea morală în privința drepturilor animalelor, mediul înconjurător, sănătatea umană și griji religioase sau spirituale.
Pe când vegetarianismul este o dietă - limitându-se la alimentație, veganismul este un stil de viață. Spre deosebire de vegetarianism, din punct de vedere dietetic, veganismul exclude și mierea, produsele lactate și ouăle (în cazul lacto-ovo vegetarienilor doar mierea, lacto vegetarienilor mierea și lactatele, iar ovo vegetarienilor mierea și ouăle).
Din punct de vedere filozofic, veganismul interzice folosirea a orice fel de produs animal, fie haine sau alte accesorii, precum hainele din piele, blana, lana sau matase ori unele sapunuri si lumanari facute cu grasimi de la animale.
Veganismul a început să aibă din ce în ce mai mulți adepți, mai ales că promite o scădere în greutate și beneficii pentru sănătate.
Actorii Natalie Portman, Lea Michele, Ellen DeGeneres, Alicia Silverstone, Alanis Morissette, Tobey Maguire sunt vegani, alături de mulți alți adepți, mai puțin cunoscuți. 




De ce este preferat veganismul

Multe persoane  devin vegane pentru a susține drepturile animalelor sau pentru a proteja mediul. Deși nu există date despre dietele vegane, un studiu a arătat că cele vegetariene duc la consumarea unor cantități mai mici de apă și energie (pentru prepararea mâncărurilor), comparativ cu dieta normală, care include carne. 

Alte persoane aleg să devină vegane pentru beneficiile asupra sănătății. Cercetarile au scos la iveala faptul că veganii tind să aibă o greutate corporală mai sănătoasă și niveluri mai mici de 
colesterol și tensiune arterial, decât consumatorii de carne. În plus, unele studii au relevat faptul că dietele vegane pot reduce riscul de diabet sau de unele tipuri de cancer. 
Dietele vegane (numite câteodată vegetariene stricte sau pure) sunt indicate și pentru descreșterea riscului de infarct miocardic, cancer de colon sau  cancer de prostată.  Dietele vegane pregătite corespunzător sunt sănătoase și satisfac nevoile nutriționale. Totuși, dacă sunt prost preparate, pot provoca niveluri scăzute de calciu, iod, vitamina B12 și vitamina D. Veganii sunt, în acest caz, încurajați să ia suplimente alimentare, după nevoi.

Veganismul și slăbitul

Un alt motiv pentru care veganismul are din ce în ce mai mulți adepți este acela că poate ajuta la slăbit, multe dintre vedetele menționate mai sus afirmând acest lucru.
În medie, greutatea unui vegan este cu 15% mai mică decât cea a unei persoane care consumă carne. Însă, dacă faci excese, te poți îngrășa chiar și fiind vegan. 
"Greutatea mea a fost mai echilibrată, pielea a arătat mai bine, iar colesterolul a scăzut. Nu am mai avut o răceala de opt ani", declara Kris Carr, autoare a cartii "Crazy Sexy Diet", care a devenit vegană după ce a fost diagnosticată cu leucemie, în 2003. 

Iar beneficiile apar cel mai probabil datorită faptului că sunt consumate mai puține grăsimi saturate, mai puțin colesterol, și mai mulți nutrienți sănătoși, cum ar fi fibre, magneziu, potasiu, vitaminele C si E. 

La ce ar trebui să fii atent dacă vrei să devii vegan
Să fii vegan nu înseamnă automat să fii și sănătos, fiind vorba de echilibrul nutrițional în special. Spre exemplu, multe femei care renunță la produsele culinare animale se simt mai obosite și înfometate și au deficiențe de proteine și fier, de aceea este nevoie de multă atenție asupra a ceea ce mănânci, pentru ca organismul să primească suficienți nutrienți.

Dacă doar ai grija să excluzi carnea din alimentație vei fi privat de proteine și te vei simți epuizat. De aceea, este important să consumi mai multe 
legume care conțin proteine, cum ar fi fasolea sau soia. 

De asemenea, pentru a nu avea deficiențe de vitamina D și calciu - care ar putea rezulta în urma renunțării la 
lactate, consumă mai multe alimente fortifiate cu acești nutrienți și mănâncă mai multe migdale. 

În plus, organismul unui vegan ar putea să nu primească suficientă vitamina B12, care se găsește în pește, carne, lactate și este aproape inexistentă în legume. De aceea, în acest sens sunt indicate cerealele fortifiate cu B12, precum și consumul de nuci și seminte de in, pentru a beneficia de acizi grași omega-3. 

Mulți nutriționiști recomandă veganilor să ia și multivitamine. 




No comments:

Post a Comment