Saturday, January 26, 2013

Ciocolata pentru sanatate






Reputatia ciocolatei a variat de la buna la rea, pentru ca in prezent sa-si recapete locul pe care il merita pe lista alimentelor sanatoase, mai ales daca este consumata cu moderatie. 
Deși ciocolata este mâncată de plăcere, consumul de ciocolată cacao/ciocolată amăruie a fost dovedit a afecta benefic sistemul circulator. Alte studii au fost efectuate pentru a dovedi efecte anticancerigene, de stimulator cerebral, inhibitor al tusei și inhibitor al diareei. În ciuda beneficiilor posibile, consumul excesiv de ciocolată poate favoriza obezitatea și apariția diabetului zaharat. Un studiu prezentat de către BBC a arătat că în timpul topirii ciocolatei în gură, creierul uman cunoaște o creștere a activității electrice, iar ritmul cardiac crește mai mult decât în timpul unui sărut pasional și senzația durează de patru ori mai mult.

Scade tensiunea arteriala



Un singur patratel de ciocolata pe zi ar putea avea acelasi efect asupra tensiunii arteriale ca si jumatate de ora de exercitiu fizic, arata un nou studiu.
Ciocolata, mai ales cea neagra, are mai cu seama efect in cazul persoanelor cu tensiune mare, in acest caz putand reduce riscul de atac cardiac cu 20% in decurs de 5 ani, relateaza The Telegraph.
Puterile miraculoase ale ciocolatei sunt date de flavonoli, care dilata vasele de sange in mod natural.
Multi dintre hipertensivi, respectiv unul din zece, nu pot tolera medicamentele, fiind astfel foarte expusi pericolului. Pentru acestia, si nu numai, ciocolata ar putea fi o alternativa.
Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Adelaide, care au revazut 15 studii referitoare la proprietatile ciocolatei, realizate in perioasa 1955 si 2009, ciocolata scade nivelul tensiunii in cazul hipertensivilor, fara a avea insa efect asupra persoanelor normale.
Ramane insa sa se determine cantitatea ideala de ciocolata ce trebuie consumata zilnic. Pana acum, studiile au aratat ca si 6 grame de ciocolata sunt bune (un patratel), dar si 100 de grame (un baton), dupa cum se arata in jurnalul BMC Medicine. 

Scade riscul de atac cerebral




Ciocolata s-a dovedit a avea un efect neuroprotectiv în accidentele vasculare cerebrale de tip ischemic. Chiar a existat o dietă numită "Dieta Ciocolata", care punea un accent deosebit pe consumul de capsule de ciocolată și cacao.
Un studiu suedez din 2011 arata ca femeile care mananca mai mult de 45 de grame de ciocolata pe saptamana au un risc mai scazut cu 20 de procente de a suferi un atac cerebral fata de cele care consuma mai putin de 9 grame.

Previne bolile de inimă

Ciocolata este recunoscută şi pentru faptul că favorizează scăderea nivelului de colesterol „rău" din sânge şi că menţine elasticitatea pereţilor vaselor sanguine, datorită conţinutului bogat de antioxidanţi. Cercetătorii din cadrul Institutului German de Nutriţie arată că, prin consumul unui pătrăţel de ciocolată neagră, sunt reduse cu 40 la sută riscurile de boli cardiovasculare şi, implicit, cele de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral.
Un studiu recent arata ca ciocolata reduce cu 37% pericolul aparitiei bolilor de inima si previne infarctul in proportie de 29%, consumata in cantitati moderate, dar constant. 
Are proprietăți afrodiziace



Cultura populară romantică a atribuit ciocolatei proprietăți afrodiziace puternice, adeseori fiind asociate plăceri senzuale provocate de consumul acesteia. De asemena componența de natură grasă și zaharoasă a ciocolatei stimulează hipotalamusul, inducând o senzație plăcută, cu efect asupra nivelului serotoninei. Deși serotonina are un efect stimulator, în cantități mari aceasta este transformată în melatonină care duce la o reducere a apetitului sexual.

Nu produce acnee



Contrar credinței populare de favorizator al acneei, studii clinice nu au putut confirma o acțiune sigură, deși zahărul din ciocolată poate contribui la creșterea valorii glicemiei sanguine. Laptele este dovedit a favoriza apariția acneei și în general consumul excesiv de ciocolată cu lapte poate într-o oarecare măsură favoriza apariția acneei.

Nu duce la cresterea colesterolului


Ciocolata nu determina cresterea colesterolului. Daca renunti la ciocolata in numele scaderii colesterolului, faci un sacrificiu inutil. Este adevarat ca ciocolata contine unt de cacao, care este bogat in grasimi saturate, in cea mai mare parte acid stearic, numai ca acidul stearic nu se comporta ca o grasime saturata, iar studiile au aratat ca ciocolata nu determina cresterea colesterolului rau, ba chiar din contra, in unele cazuri, duce la scaderea acestuia.


Creeaza senzatia de satietate



Fiindca este bogata in fibre, ciocolata neagra iti mentine senzatia de satietate, asa ca vei manca mai putin, dupa cum spun oamenii de stiinta de la Universitatea Yale. Decat sa rontai fel de fel de snacks-uri pline de chimicale, mai bine mananci o bucatica de ciocolata si iti vei reduce si poftele pentru dulce si sarat. Cercetatorii le-au dat participantilor la studiu cate 100 de grame de ciocolata neagra si 2 ore mai tarziu le-au oferit pizza. Cei care mancasera intai ciocolata au consumat mai putina pizza fata de cei care nu beneficiasera de tratatia dulce.

Lupta cu diabetul



Un studiu italian din 2005 arata ca ciocolata creste sensibilitatea la insulina, reducand in acest fel riscul instalarii diabetului.


Reduce stresul



Flavonoidele din ciocolata imbunatatesc circulatia, inclusiv cea catre creier, asa ca iti ajuta acest organ sa functioneze mai rapid si sa reziste mai mult in situatii de stres. In cadrul unui studiu din 2009, participantii au fost rugati sa faca anumite exercitii de algebra, cei care consumau ciocolata descurcandu-se cel mai bine la calcule.

Trateaza tusea



Ciocolata poate face minuni pentru sanatate, iar producatorii de medicamente spera sa mai scoata niste bani lansand pe piata in urmatorii doi ani diverse medicamente pe baza de ciocolata.
Medicamentul ar avea la baza o substanta continuta de ciocolata si de cacao, care are proprietatea de a calma tusea persistenta, cu simptome similare astmului si cu dureri abdominale, informeaza The Daily Mail. Majoritatea produselor pentru ameliorarea tusei nu fac decat sa reduca simptomele, in loc sa rezolve cauza, si au efecte secundare. Cercetarile au aratat ca substanta regasita in ciocolata poate fi cu 33% mai eficienta decat medicamentele actuale la ameliorarea tusei, deoarece actioneaza direct asupra nervului care este activat in cazul tusei persistene.

Actioneaza ca un antidepresiv natural

Ciocolata acţionează la nivelul creierului cu efecte asemănătoare medicamentelor, combătând depresia. Teobromina şi tiramina din compoziţia ciocolatei sunt substanţele care stimulează activitatea neurotransmiţătorilor. În plus, magneziul care se găseşte în ciocolată are efect relaxant şi favorizează transmiterea influxurilor nervoase de la nivelul creierului.
Ciocolata duce la eliberarea endorfinelor, aceeasi substanta secretata de corpul uman atunci cand suntem indragostiti.

Protejează ficatul

Tot datorită antioxidanţilor, ciocolata neagră are capacitatea de a limita creşterea presiu­nii sanguine în cavitatea abdominală, conform unui studiu prezentat recent în cadrul conferinţei anuale organizate de Asociaţia Europeană pentru Studiul Ficatului. Creşterea presiunii sanguine apare, de obicei, după fiecare masă şi este periculoasă mai ales în cazul persoanelor care suferă de ciroză hepatică, deoarece poate provoca, în cazurile severe, spargerea vaselor sanguine.
Proprietatea benefica a ciocolatei negre este datorata antioxidantilor din boabele de cacao, care ajuta la relaxarea membranelor celulare din peretii vaselor de sange, care devin astfel mai flexibile.

Ajută la arderea caloriilor

Datorită teobrominei, substanţă cu proprietăţi asemănătoare cafei­nei, ciocolata accelerează rata metabolismului bazal şi astfel stimulează arderea caloriilor. Acest lucru este valabil însă numai în cazul persoanelor care fac mişcare şi doar în condiţiile unui consum moderat de ciocolată. Consumată în exces, ciocolata îngraşă, căci ea conţine 500 de calorii la 100 de grame.
Are efect antirid

Consumul zilnic de ciocolată neagră are efecte benefice şi asupra pielii. Ciocolata protejează pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete, prevenind astfel apariţia ridurilor. Cercetătorii de la Institutul Dermatologic European din Londra au descoperit că antioxidanţii naturali din boabele de cacao au efect antiinflamator şi antioxidant.
Reduce oboseala musculara

Potasiul şi magneziul conţinute de ciocolată combat oboseala musculară.
Detoxifica organismul
Ciocolata conţine fibre alimentare şi detoxifică organismul.
Ciocolata nu creeaza dependenta



Toata lumea este de acord asupra unui singur punct: atunci cind luam o bucata de ciocolata este dificil sa o mai lasam din mina pina nu o mincam. Conform anumitor teorii, aceasta pofta este datorata unor substante active aflate in ciocolata. Se spune, de exemplu, ca feniletilamina imita un hormon degajat atunci cind sintem indragostiti. Anadamidele se leaga de aceiasi receptori cerebrali ca si canabisul. Ciocolata stimuleaza eliberarea de endorfine si alte substante naturale ale corpului. Dar, in practica, nici una dintre aceste substante nu reuseste sa produca aceleasi efecte pentru toti cei care maninca ciocolata.

Sfaturi de la nutritionisti



Se stiu deja beneficiile ciocolatei amare asupra sanatatii - insa cum sa te bucuri de ea fara a-ti face probleme pentru silueta si beneficiind pe deplin de proprietatile sale vindecatoare?

Nutritionista Jessica Fenton, expert in mancarea cruda, spune ca raspunsul la aceasta intrebare este foarte simplu: alege boabele de cacao neprelucrate, in loc de produsul procesat si ambalat, noteaza Daily Mail.

Pastaile de cacao, originare din America Centrala si de sud, contin boabele de cacao, laudate inca din antichitate pentru proprietatile lor afrodiziace si medicinale.

Prajirea boabelor de cacao pentru a fabrica ciocolata neagra le distruge o parte din proprietatile antioxidante, asa ca cea mai buna solutie este consumarea lor in stare cruda - de fapt, fermentate si uscate, spune Fenton.

Cacaua in stare cruda are de patru ori mai multi antioxidanti decat ciocolata neagra obisnuita, de 20 de ori mai multi decat afinele si de 119 ori mai multi decat bananele.



Ciocolata a fost clasificata drept un superaliment dupa ce un studiu recent a demonstrat ca este mai bogata in atioxidanti decat fructe ca afinele sau coacazele.

Din pacate, adaugarea unor ingrediente ca zaharul sau laptele ii va dilua efectele. Ciocolata in cauza este de tipul ciocolatei negre, bogata in cacao, potrivit DailyMail.

Cacao si ciocolata neagra a trecut cu brio testele pentru flavonoide, o familie de antioxidanti cu proprietati anti imbatranire si de reducere a riscului de boli cardiace si chiar au depasit nivelul celor gasite in "superfructe" ca afinele sau coacazele.

Doctorul Debra Miller, autorul principal al studiului, a declarat ca trebuie sa vedem peste macronutrientii din ciocolata, ca grasimile sau proteinele, pentru a-i observa beneficiile nutritionale.

Din pacate pentru iubitorii de ciocolata, acest desert are un continut mare de grasimi si zahar, ceea ce inseamna ca trebuie mancat alaturi de o dieta echilibrata, bogata in cereale integrale, fructe si legume.

Cantitatea ideala de ciocolata neagra pe zi este, potrivit specialistilor, de doar 6.7 grame.




Sursa continut: www.wikipedia.ro; www.ziare.com; www.adevarul.ro; www.infoslabire.ro
Sursa fotografii: www.fanpop.com

No comments:

Post a Comment